Het verhaal van de Commer

Commer Walk Thru, distributie voertuig

De Commer Walk Thru, zoals de “Van Gend & Loos”-klassieker voluit heet is er een met een kleurrijke geschiedenis.
Voor de naam Commer moeten we terug naar 1905 als de Commercial Cars Ltd, kortweg Commer, wordt opgericht.
Dit bedrijf viel binnen de Engelse Rootes Group van Lord Rootes (met o.a. Hillman, Sunbeam, Humber, Singer en Talbot ).
Commer maakte bedrijfsvoertuigen van bestelwagens tot vrachtwagens.

Eind jaren ’50 introduceerde Commer een 1-tons bestelwagen, de BF.
Voor de Nederlandse Spoorwegen reden om voor haar dochter Van Gend & Loos 525 Commers te bestellen.
Naast en als vervanging van de BF introduceerde Commer in 1961 de revolutionaire Walk Thru, een uniek ontwerp voor distributie.
Het is deze wagen die het boegbeeld werd van onze nationale pakketbezorger en op ieders netvlies staat.

In de jaren ’60 werd het uiterst bruikbare Walk Thru ontwerp ook ontdekt door de diverse brandweerkorpsen en zijn er alles bij elkaar meer dan 100 wagens gebruikt bij de diverse korpsen, waarvan niet een hetzelfde. Ze waren en met en zonder extra zijraam, met rolluik, met imperiaal voor ladders, slangen of boot, de meesten waren rood, maar ook waren er gele en witte brandweerwagens.

De Walk Thru vond ook zijn weg naar grotere en kleine distributiebedrijven o.a. de Gelderse Tramwagen, de Snelle Visser ( filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wRdVty2kZ6M ).
Op Schiphol o.a. bij de KLM en Hertz autoverhuur, de ANWB had er een, Campina 2 stuks en ga zo maar door.

Ondank het verkoopsucces, met o.a. assemblage in Spanje en Rhodesië, ging het met de Rootes group, waar Commer onder viel, minder goed, midden jaren 60 nam Chrysler een deel van de aandelen over en wat later de overige aandelen. De bestelwagens werden toen ook verkocht onder de namen Karrier en Dodge.
Vanwege aanhoudende verliezen werd door Chrysler eind jaren ‘70 alles verkocht aan PSA die iets later de bedrijfswagenfabriek doorstootte naar landgenoot Renault.

De Commer Walk Thru is niet helemaal uit het straatbeeld verdwenen, er rijden in Nederland nog diverse ex-VGL en ex-Brw wagens omgebouwd rond als camper.