Het verhaal van de DAF Bestel

DAF Bestel MCH

Het Bestel Dafje zag het levenslicht als DAF 750 Bestel (het zwaardere broertje van de Daf 600 ), veel waren er dat nog niet, van de 750 Bestel zijn er 751 geproduceerd en van de Combi ( met een achterbank en zijraam ) 349.
In het najaar van 1963 werd de 750 opgevolgd door de Daffodil ( type 31 ) en kregen de Bestel en Combi dezelfde facelift. Deze 31 bleef 2 jaar in productie, van de Bestel 1577 en van de Combi 939 stuks.

In september 1965 werd de Daffodil weer vernieuwd en dat werd de 32. Deze 32 is het voorbeeld van MCH’s miniatuurmodel.
DAF leverde 1287 Bestelwagens en 2427 Combi’s in deze uitvoering.

In het najaar van 1967 werd de Daffodil en daarmee ook de bestel en combi uitvoeringen omgedoopt in 33, de naam Daffodil verdween.
Als 33 bleef de wagen in productie tot 1974 en bereikte de 33 Bestel een productieaantal van 19445 auto’s en de Combi 4111.
De neus van de auto is mee geëvolueerd met de parallelle personenwagen versie, de achterzijde is in die 12 jaar vrijwel onveranderd en karakteristiek herkenbaar gebleven.

Even meegeteld? Ruim 30.000 Bestel- en Combi modellen leverde Daf in die periode, de grootste klant was de PTT met meer dan 2500 auto’s, het merendeel in het bekend post-rood maar ook in telecom-grijs.
Ook politie en brandweer wisten de wagen op hun waarde te schatten, bij de politie vaak als wagen voor de afdeling verkeer, maar ook voor de hondenbrigade waarvan de naam “Blafdaf” onsterfelijk is geworden.

Een plaats waar het krioelde van de Dafjes was Schiphol, doorgaans zonder kenteken, waren ze in gebruik bij vrijwel alle maatschappijen en bij de brandweer van Schiphol.
De Daf Bestel kwam je werkelijk overal tegen, bij de ANWB-Wegenwacht, bij de NS, bij Rijkswaterstaat, de loodgieter, de schilder, de garagehouder als servicewagen bij grote en  kleine bedrijven was het een dankbaar werkpaard… of zouden we hem pony moeten noemen?

Internationaal wellicht wat minder bekend, maar binnen Nederland had hij de allure van de Besteleend en de R4-Bestelwagens.
Toch is er ook documentatie over de bestel-Dafjes die gebruikt zijn in Duitsland, België, Frankrijk en Scandinavië ( Noorse Post ) .