Het verhaal van de NSF

MCH heeft verschillende NSF automodellen bedrukt en wellicht vraagt u zichzelf af wat er nu zo speciaal is aan de NSF.
De afkorting NSF staat voor Nederlandse Seintoestellen Fabriek en deze werd opgericht in 1918, het bedrijf vestigde zich aan de Groest midden in Hilversum.
De NSF maakte professionele radiozenders o.a. voor de marine, luchtmacht en lange afstandscommunicatie met de overzeese gebiedsdelen.
Naast zenders ging de NSF ook radio’s maken en om de verkoop te promoten maakte de NSF de allereerste radio-uitzending in 1923, hieruit vloeiden de Nederlandse omroepen voort en werd zo de bakermat gelegd voor Hilversum Mediastad
Nadat de productieruimte hier onvoldoende bleek werd ook een leegstaande autogarage gebruikt aan de Naarderstraat in Hilversum, dit pand is er nog steeds en huisvest nu horeca hal  “Mout”.
Met de populariteit van de radio groeide de NSF door en verhuisde naar een groot terrein aan de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum waar het tot het einde is gebleven, tegenwoordig staat op die plek winkelcentrum Seinhorst.
Het bedrijf bleef groeien met duizenden werknemers en Philips werd hoofdaandeelhouder.
Na de WOII werd de naam veranderd in Philips Telecommunicatie Industrie (kortweg PTI )
PTI heeft nog een grote rol gespeeld in de telefoon industrie, maar met een veranderende (elektronica) wereld was het einde in zicht, PTI werd verkocht aan AT&T – Lucent en ook deze sloot uiteindelijk de deuren in Hilversum en de NSF was daarmee geschiedenis.
Hilversum is dankzij de NSF nog steeds de thuisbasis van de “Radio & TV wereld” met de omroepen, de studio’s en facilitaire bedrijven en alle moderne digitale opvolgers hiervan.